Żydowskie wina koszerne

Nie tylko chrześcijanie chętnie sięgają po wino. Jest ono także bardzo solidnie umocowane w judaizmie, stąd w diasporze żydowskiej można odnotować bardzo duże zainteresowanie winami koszernymi. Generalnie koszerna żywność jest ciekawym i dochodowym rynkiem, ponieważ jest jej stosunkowo niewiele, a religijni Żydzi przywiązują do niej bardzo dużą wagę. Podobnie jak w przypadku wyznań chrześcijańskich, tak i wyznawcy judaizmu sięgają z chęcią po wino w czasie obrzędów religijnych. Jest ono także koniecznym elementem chociażby przy odmawianiu modlitwy Kidusz w czasie szabasu. Jakość wina koszernego nie jest wtedy aż tak istotna – ważne, aby spełniało ono wymogi.

Dla każdego prawdziwie koszernego wina jakie znajduje się w obrocie musi zostać wydana pozytywna opinia ze strony lokalnego rabina. Wtedy trunek można śmiało określać mianem koszernego. Wina tego rodzaju nie są dostępne wyłącznie dla wąskiej grupy członków diaspory żydowskiej. Obecnie są one sprzedawane również w sklepach specjalistycznych i cieszą się sporym uznaniem klientów – głównie ze względu na słodki smak. Koszerne wino jest przeważnie deserowe w odbiorze pomimo stosunkowo niskiej zawartości alkoholu.

Wytwarzane obecnie wina koszerne dzielą się na dwie kategorie – na wina gotowane (zwane z hebrajskiego mevushal) oraz wina przygotowywane metodami tradycyjnymi przez religijnych Żydów. Te pierwsze są łatwiej dostępne i tańsze, choć nie mają w sobie takiej szlachetności jak trunki wytwarzane tradycyjnie. Największymi producentami koszernych win są Izrael oraz USA.