Wysoka zawartość tanin

Najlepsze wina świata to trunki o wyrazistej, głębokiej barwie, mocnej strukturze, interesującym bukiecie i długim finiszu. Każde klasowe wino ma własny charakter i wyróżnia się wśród konkurencji. Jednak są tez pewne cechy wspólne. Stałym elementem najlepszych win świata jest wysoka zawartość tanin. Czym jest ten magiczny składnik? Taniny to związki organiczne, które zaliczane są do garbników. I jedne, i drugie są jak najbardziej pożądane w winiarskim świecie. Jednak taniny są uważane za szczególnie dobre.

Dobre wino domowego ma często duże ilości garbników, natomiast udane wino światowej klasy winiarni ma wiele tanin. W smaku czy aromacie taniny od reszty garbników są trudno odróżnialne. Niemniej jednak mają duży wpływ na właściwości wina, m.in. na potencjał starzenia. Im więcej tanin w trunku, tym większe prawdopodobieństwo, że wino z czasem będzie nabierać coraz lepszego smaku i aromatu. Wina o najwyższej zawartości tanin, a także dużej ilości cukru i alkoholu mogą czekać na otwarcie nawet kilkadziesiąt lat.

A nawet powinny czekać – bo właśnie po tym czasie odkrywają pełnie swoich możliwości. Taniny doskonale konserwują wino. Mają działanie bakterio- i grzybobójcze. Dzięki temu leżakujący trunek jest mniej narażony na zepsucie. Pozytywne właściwości dotyczą także spożywającego. Wino zawierające duże ilości tanin wpływa pozytywnie układ pokarmowy. Najlepsze i najdroższe wina na świecie są wiec nie tylko smaczne i aromatyczne, ale także zdrowe dla spożywającego.