Wybieramy włoskie wino

Dla Włochów wino stanowi podstawowy trunek. Włoskie wina uznawane są za jedne z najlepszych. Nie bez powodu, bowiem wieloletnia tradycja w produkcji wina sprawiła, że włoskie trunki cieszą się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem. Warto dodać również, że we Włoszech istnieje najwięcej odmian winorośli. Być może to jest powodem tego, że wina włoskie są niepowtarzalne. Praktycznie w każdym regionie Włoch znajdziemy mniejszych lub większych producentów win. Jak wybrać najlepsze włoskie wino?

Z pewnością swoją przygodę z włoskimi winami warto rozpocząć od toskańskiego Chianti. To czerwone wino cechuje się lekkim smakiem, chociaż to zależy od konkretnego producenta. Wino to ma różny czas leżakowania, co znacząco wpływa na efekt końcowy. Z toskańskich specjałów warto wymienić również Supertuscan czy Vino Santo. Jeśli lubimy cierpkie wina, z pewnością przypadną nam do gustu Barolo i Barbaresco. Specjały te pochodzą z regionu Piemont. W tym regionie uprawiane są także własne odmiany winogron.

W Veneto produkowane są wyśmienite zarówno białe, jak i czerwone wina. Wśród najpopularniejszych, nie bez przyczyny, znajdują się Soave i Valpolicella. Z kolei Orvieto Classico to znane białe wino pochodzące z Umbrii. Bez trudu można w nim wyczuć lekko orzechowy posmak. Udając się na Sycylię, warto skosztować Marsali. Cechuje się ono dość wysoką zawartością alkoholu. Do jednych z najważniejszych cech wina zalicza się rocznik jego produkcji, rodzaj korka oraz zawartość alkoholu.