Wino w obecności owoców morza

Podanie owoców morza z winem może być istną ucztą kulinarną. Odpowiednie połączenie może zafundować wyśmienite smaki. Należy jednak wiedzieć, jakie wino najlepiej komponuje się z kuchnią śródziemnomorską. Oto kilka podpowiedzi, aby nie pogubić się trudnej sztuce dobierania wina do dań z owocami morza. Najważniejsze, co trzeba wiedzieć to to, aby w żadnym wypadku nie serwować owoców morza z czerwonym winem. Wśród kucharzy i sommelierów uchodzi to za istne faux pas.

Czerwone wino zawiera żelazo, które wchodząc w reakcję z kwasem tłuszczowym zawartym w owocach morza, wywołuje zapach przypominający aromat zepsutej ryby. To sprawia, że danie staje się po prostu niesmaczne. Poza tym potrawy z owocami morza zazwyczaj są delikatne i łagodne w smaku. Zatem czerwone wino mogłoby być zbyt ciężkie. Do owoców morza świetnie pasować będzie wino ze szczepu chardonnay ze względu na lekko cytrynową nutę. Wyjątkowo dobrze komponują się z nim mule.

Wino musujące może także stanowić dobre towarzystwo do tego typu potraw. Trzeba jednak zapamiętać, aby nie podawać szampana do dań z sosami oraz intensywnie przyprawionych. Warto wiedzieć, że wino musujące świetnie zaostrzy smak ostryg oraz będzie dobrze smakować w połączeniu z przekąskami – chrupiącymi kalmarami czy krewetkami. Jeśli zależy nam na niezwykle luksusowym charakterze dania, szampana można zaserwować do kawioru. Sauvignon blanc ze względu na rześki aromat pasuje do surowych owoców morza lub grillowanych. Można je serwować na przykład z lekką sałatką z paluszkami krabowymi.

Z kolei homar dobrze będzie smakował w towarzystwie białego wina burgundzkiego.