Wino i sushi

Sushi to japońska potrawa, która głównie składa się z gotowanego ryżu oraz kawałków surowej ryby lub owoców morza Danie to znalazło w Polsce swoich miłośników, czego dowodem są prężnie działające restauracje serwujące wyłącznie sushi. Kulinarną ucztę z sushi w roli głównej może świetnie dopełnić wino. Ważne jest, aby się dobrze komponowało. Zatem jakie wino należy podawać do sushi? Trzeba wiedzieć, że do sushi trudno jest dobrać odpowiednie wino. Dzieje się tak ze względu na surowe mięso ryby lub owoców morza oraz lekko słodkawy smak ryżu. Dużo również zależy od sosu, w jakim skąpana jest potrawa. Najczęściej jest to sos sojowy, wasabi lub o aromacie marynowanego imbiru. Warto zrezygnować z wina czerwonego, choć zdarza się, że sommelierzy je polecają. Jego podanie mogłoby być dosyć ryzykowne ze względu na ciężki bukiet oraz zawarte żelazo.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zaserwowanie do sushi białego wina wytrawnego, które nie miało kontaktu z beczką, przez co będzie lekkie i rześkie. Warto także sięgać po wina o delikatnej nucie cytrynowej, lekko słodkawe. W sushi barach królują sauvignon blanc, riesling oraz chardonnay. Można także pokusić się o zaserwowanie wina musującego lub szampana. Delikatne wytrawne przyjemnie odświeży kubki smakowe. Często w restauracjach sushi zobaczymy także w menu słodkie, japońskie wina śliwkowe. One również dobrze komponują się ze smakami tej potrawy. Wbrew pozorom, sake nie jest dobrym trunkiem do sushi. Można je pić przed lub po konsumpcji, ale nigdy w trakcie, ponieważ mogłoby zakłócić smak ryżu w daniu.