Wino „eko”

Ostatnio coraz częściej słychać o prawdziwym przełomie w świadomości żywieniowych ludzi. Z tego też powodu powstaje coraz więcej sklepów oferujących różnorodne produkty określane jako zdrowa żywność, a także marketów, portali, czy stron internetowych umożliwiających zakup prawdziwe ekologicznej żywności, która na potwierdzenie swojej autentyczności jest niejednokrotnie certyfikowana. Nie inaczej sytuacja przedstawia się na rynku win. Okazuje się, że w sprzedaży dostępna jest nie tylko żywność ekologiczna, ale także i wina ekologiczne. Wino ekologiczne, to takie wino, które zostało pozyskane winogron należących do upraw ekologicznych, a więc takich, w których nie stosuje się żadnych środków chemicznych, jak nawozy sztuczne, pestycydy, czy inne środki ochrony i stymulacji wzrostu roślin.

Dozwolone jest jedynie stosowanie oprysków zawierających siarczan miedzi, związek, który przeciwdziała powstawaniu chorób pleśniowych, a także dwutlenku siarki. Co jednak istotne, istnieją konkretne normy, które określają maksymalne ilości tych substancji, których przekroczenie wiąże się ze złamaniem zasady uprawy zgodnej z wymogami rolnictwa ekologicznego. W ekologicznej winiarni nie spotkamy żadnych surowców/produktów pochodzących od zwierząt, ani też roślin poddawanych wcześniej modyfikacjom genetycznym. Cenne i trafne spostrzeżenie poczyni więc ten, kto skoryguje określenie wina ekologicznego o pewien istotny szczegół. Mianowicie, wino ekologiczne samo w sobie, jako takie, nie istnieje.

Możemy się natomiast spotkać z winiarstwem ekologicznym, które pozwala na otrzymanie wina o wyższej jakości, wytworzonego z harmonii ze środowiskiem naturalnym.