Winnice Toskanii

Każdy, kto był w Toskanii i odwiedził tamtejsze winnice z pewnością chce tam powrócić i to nie raz. Przede wszystkim dla pejzażu. Bowiem w tym rejonie Włoch rosną przede wszystkim cyprysy i winorośle.

Jest tam mnóstwo zabytków i pięknych budynków oraz niezwykle gościnni ludzie, którzy pokażą nam wszystko, z czego ten region słynie oraz poczęstują pysznym jedzeniem. A także, przede wszystkim, pysznym soczystym winem, Włosi raczą się winem tylko do posiłków. Bardzo często wybierają oni wino domowe czyli vinodella casa lub vino aperto.

Zdecydowanie bardziej sobie cenią taki trunek, niż droższe często o wiele droższe wino butelkowe. Jeśli chodzi o rodzaje win to oczywiście najsłynniejszym włoskim winem jest Chianti. Szczegółnie Chianti Classico pochodzące z okolic zlokalizowanych między Florencją a Sieną.

Oczywiście nie tylko tam uprawia się winorośle, z których potem powstaje Chianti. Równie popularne są te, które rosną na wzgórzach Sieny i Aretino. Jest jeszcze Chianti Putto z doliny Sieve oraz pyszne, czerwone wina z dolnej części doliny Arno czyli z Carmignano i Montalbano.

Oprócz Chianti znanym toskańskim winem jest Brunello. Choćby Brunello di Montalcino, produkowane wyłącznie ze szczepu Sangiovese i starzone w beczkach co najmniej przez cztery lata. Inne, bardzo znane wina to Vino Nobile di Montepulciano (szczepy Sangiovese i Canaiolo), Morellino di Scansano z Maremmy i – w pierwszym rzędzie – Sassicaia i Ornellaia z Bolgheri.

Znanymi białymi winami są złociste Vernaccia z San Gimignano, i Bianco di MontecarloBianco Vergine, „dziewicze” białe wino z okolic Cortony.