Wina półsłodkie – jak podawać?

Wina półsłodkie są chętnie wybierane przez Polaków. Cieszą się dużą popularnością zarówno wśród sommelierów, koneserów wina jak i osób, które lubią od czasu do czasu sięgnąć po kieliszek wina po obiedzie. Są dobrą alternatywą dla win wytrawnych. Jak sama nazwa podpowiada, wina półsłodkie charakteryzują się delikatną słodyczą i należą do grupy win deserowych. Należy je serwować z lekkimi deserami, które bazują na owocach lub z samymi owocami.

Należy zrezygnować z podawania wina półsłodkiego do deserów z czekoladą bądź bitą śmietaną, ponieważ istnieje duże ryzyko, że będą od niego słodsze, co wywoła uczucie kwasowości. Nie będzie jednak błędem, jeśli zaserwujemy wino półsłodkie do innego posiłku niż deser. Sommelierzy szczególnie polecają popijanie ich do przystawek. Niektóre wina półsłodkie świetnie komponują się ze smakiem serów. Najbezpieczniej będzie zaserwować białe wino półsłodkie do dań z rybami i drobiem, ale przygotowanych w sposób lekki i delikatny.

Poza tym białe dobrze wypada w towarzystwie owoców morza. Do dań głównych opartych na serach poleca się dobierać czerwone. Można także poeksperymentować z winem półsłodkim i znaleźć odpowiednie połączenia smakowe. Należy pamiętać, aby podawane wino miało odpowiednią temperaturę. Najlepiej przed zaserwowaniem schłodzić je do temperatury 8-10 stopni Celsjusza.

Jeśli podajemy je do lodów, trunek może być jeszcze chłodniejszy. Poza tym wina półsłodkie mają działanie orzeźwiające, więc doskonale się nadają na upalne dni.