Vin Santo – toskański specjał

Vin Santo to wino o długiej historii. Warto wspomnieć, że było znane już w czasach średniowiecza. Wtedy jednak podawano je pod inną nazwą. Swoją obecną nazwę wino to zawdzięcza klerykom, którym zaserwowano je podczas Zjazdu Ekumenicznego. Vin Santo wytwarzane jest z takich szczepów jak Trebbiano Toscana. Jak wygląda produkcja tego wina?

Jeszcze do niedawna owoce suszyło się na słomianych matach. Obecnie proces suszenia przebiega inaczej. Winogrona wieszane są pod sufitem. Dopiero po ich dokładnym wysuszeniu przechodzi się do kolejnego etapu, jakim jest tłoczenie. Vin Santo uchodzą za wina o dość dużej mocy. Przeważnie osiągają zawartość 16% alkoholu. Pomimo tak wysokiej zawartości alkoholu, wina te uchodzą za słodkie. Następnie wina rozlewane są do specjalnych dębowych beczek. Beczki te przechowuje się w pomieszczeniach, w których występują duże wahania temperatury. Dojrzewanie może trwać nawet 10 lat. W zależności od tego czasu, Vin Santo zyskuje różne właściwości. Najczęściej spotykane są wina słodkie, jednak wśród Vin Santo można znaleźć też odmiany wytrawne. Proces dojrzewania przyczynia się do uwalniania kilku aromatów. W szczególności jest to aromat orzechowy czy miodowy.

Bardzo ciekawy jest sposób podawania tego wina. W Toskanii obowiązkowo serwuje się je z migdałowymi ciasteczkami, które następnie namacza się w winie. Jednakże wino to można z powodzeniem spożywać samodzielnie. Vin Santo to również bardzo popularny trunek w Polsce. Z pewnością zalicza się do jednych z najlepszych włoskich win.