Utlenianie wina nadzieją na długowieczność?

Warto jednak zwrócić uwagę, że opisywany proces utlenienia wina, mimo swojej szkodliwości, ma jednak duże znaczenie podczas całego procesu wytwarzania najlepszych win świata. Okazuje się bowiem, że produkcja tego trunku w całkowicie pozbawionym tlenu otoczeniu nie jest korzystna. Wina takie nie posiadają prawdziwej finezyjności aromatów, niezbędnej lekkości, czy też tak pożądanej powietrzności. Bez tych właściwości, winiarnia będzie skazana na niepowodzenie, a wino nie zachwyci nikogo. Niemniej jednak należy pamiętać, że „wtłaczanie” powietrza do wina to bardzo skomplikowany proces, który musi przebiegać z niezwykłą dokładnością. Nie ulega, zatem wątpliwości, że odpowiednie utlenianie wina, to największa zaleta, która wyróżnia wyjątkowe gatunki, które zdecydowanie mogą dłużej dojrzewać w butelkach.

astma.profilaktycznie.net.pl

W zależności od winiarni można rozróżnić wina mniej lub bardziej utlenione. Warto tutaj zwrócić uwagę, że to właśnie zaistnienie procesu utleniania i jego stopniowy rozwój, przyczynia się do określenia, że wino im starsze tym lepsze. Bowiem zachodzące reakcje przyczyniają się do ich zdolności do długiego dojrzewania. I to wcale nie tylko składniki, najlepsze owoce, gwarantują ten niepowtarzalny smak, ale właśnie tlen, który ten aromat wydobywa. Pamiętajmy jednak, że wywarzenie proporcji i czasu ma ogromne znaczenie, a zaniedbanie działa w dwie strony. Niemniej jednak współcześnie, bardzo cenimy sobie dość mocne utlenianie, bowiem takie wina mają zupełnie odmienny charakter i ten wręcz finezyjny smak.