Urugwaj w cieniu dobrego wina

Podróżując po całym świecie nie sposób pominąć Urugwaj. Wiele osób jednak nigdy nie było w tym pięknym kraju, znajdującym się w Ameryce Południowej. Urugwaj nie jest bowiem dużym państwem, ani nie posiada ogromnych zasobów naturalnych. Czym zatem może poszczycić się ten kraj?

Warto wspomnieć między innymi o tym, że to właśnie Urugwaj zaliczany jest do czołowych producentów win. Żaden smakosz win nie może pominąć tutejszych, wyjątkowych win. Odznaczają się one przede wszystkim mniejszą kwasowością na tle win z innych krajów. Ich smak jest znacznie bardziej ciężki, a jednocześnie mniej ziemisty. W praktyce oznacza to niezwykle przyjemny i bardziej wyczuwalny smak owocowy. Jeśli lubimy wina z wyraźnym posmakiem owoców to koniecznie powinniśmy kupić sobie urugwajskie wino. Warto jednak pamiętać o tym, że jeden kieliszek tutejszego wina jest w stanie zawrócić nam w głowie. Bynajmniej nie chodzi tylko i wyłącznie o jego smak!

Wina pochodzące z Urugwaju są stosunkowo mocne w porównaniu do innych win, a wyższa zawartość alkoholu nie powinna nas dziwić. To w końcu jedna z kilku rzeczy, które odróżniają tutejsze wina od ich konkurencji. Głównym szczepem, który jest uprawiany w Urugwaju jest tannat. To właśnie ten szczep doskonale nadaje się do panującego tutaj klimatu. Wyższa wilgotność powietrze pozytywnie wpłynęła na ten szczep dodając mu swoistej miękkości. W ten sposób uzyskano wysokiej jakości wina, które eksportowane są do wielu krajów, w tym także do Polski.