Uroczysta profilaktyka zdrowotna

Wino to dobry trunek na każdą uroczystość. Wynika to nie tylko z faktu, że jest ono smaczne i posiada pewną klasę. Znaczącą rolę odgrywają tutaj również względy zdrowotne.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że jeśli każdy z zaproszonych gości wypije do podanego posiłku jedną lampkę wina, to zwiększy w ten sposób swoje szanse na to, by uchronić się w przyszłości od różnego typu niebezpiecznych chorób nowotworowych. Warto jednak wziąć pod uwagę, oficjalnie ustalone normy dotyczące zalecanego , dziennego spożycia trunku winnego. W przypadku kobiet, dopuszczalna ilość wina to około dwie lampki wina o pojemności 125 ml.

Jeśli chodzi zaś o mężczyzn, to nie powinni oni dziennie wypijać więcej niż trzy lampki wina. Być może warto uwzględnić te zalecenia podczas serwowania trunku na przyjęciu? Wina najbardziej szlachetne i jednocześnie posiadające najwyższą ilość dobroczynnych składników bioaktywnych to te z rodzaju wytrawnych oraz półwytrawnych. Z tego też powodu podawanie na przyjęciu odmiany słodkiej i półsłodkiej nie jest zbytnio wskazane.

Zawierają one bowiem duże ilości cukru, przy jednoczesnej niskiej zawartości cennych przeciwutleniaczy. Jeśli jednak bardzo zależy nam na podaniu tych napojów, to możemy podać je w niewielkie karafce do ostatniego posiłku, jakim jest deser. Warto pamiętać, że wina, podobnie jak żadnego innego alkoholu, zdecydowanie nie powinno się mieszać z innymi trunkami.

Wypity alkohol dobrze jest również popijać dużą ilością wody. Gospodarz przyjęcia powinien wziąć to pod uwagę, zapewniając na stołach jej dostatek. Najlepiej będzie serwować ją w dzbanku, wraz z cytryną i miętą.