Tradycyjne japońskie sake

www.cwiru.pl

Sake to jeden z najbardziej znanych elementów japońskiej tradycji. Tak nazywane jest wino, którym Japończycy raczą się od wieków. Tradycja produkowania i spożywania sake jest niemal tak stara jak tzw. nasza era. Początki sake, zgodnie z obecnym stanem wiedzy, sięgają aż III wieku. To znaczy, że japońskie wino powstało jeszcze w czasach kiedy nie istniała Biblia.

Mimo że spożywanie napoju o tak długim rodowodzie wydaje się kuszące, to jednak nikt z dzisiejszych mieszkańców Ziemi raczej nie chciałby spróbować trunku stworzonego według pierwszej receptury. Zniechęca już wstępny etap produkcji, który polegał na… żuciu ryżu przez mieszkańców wsi, w której wyrabiano sake. W III wieku Japończycy nie znali drożdży, więc żucie pomagało rozpocząć proces fermentacji. Wspólne przeżuwanie było ważnym dniem w życiu lokalnej ludności – zbierano się przy wspólnym stole i przystępowano do dzieła. Przeżuty ryż był wypluwany do wspólnego zbiornika. Tam ryżowa papka fermentowało, co pozwalało na przygotowanie alkoholowego trunku.

Na szczęście aktualnie Japończycy stosują drożdże, a smacznym winem z ryżu można się raczyć bez obaw natury higienicznej. Dzięki popularności napoju, przemysł produkcji sake ma się dobrze. Istnieją nawet specjalne plantacje ryżu, na których hoduje się odmiany niezdatne do jedzenia. To ryż, z którego nie można przygotować posiłku, za to da się wykonać pyszne sake. Tradycyjne wino powstaje w procesie fermentacji, bez dodatku spirytusu. Tańsze produkty są wzmacniane czystym alkoholem.