Tradycje winiarskie

Wino do kolacji

Wino to napój znany od tysięcy lat. Już starożytni Grecy i Rzymianie rozpisywali się o jego zbawiennych właściwościach (co ciekawe, w starożytnej Grecji wino mieszało się z wodą). Nawet w Biblii wielokrotnie mówi się o tym trunku i odgrywa on dość istotną rolę w tradycji chrześcijańskiej. Są kraje, w których wino stanowi właściwie dość istotny element tradycji i to nie tylko tradycji kulinarnej. Chodzi tutaj na przykład o Francję.

Niestety, Polska nie zalicza się do tej grupy państw. Są takie regiony, w których produkcja wina stanowi podstawowe źródło zarobku dla lokalnej ludności. Słynne winnice cieszą się taką renomą, że mogą sobie pozwolić na sprzedawanie swoich produktów po bardzo wysokich cenach. Są ludzie, którzy płacą po kilka czy kilkanaście tysięcy złotych za jedną butelkę omawianego napoju. Część z nich to kolekcjonerzy, inni są smakoszami, ale nie brakuje również takich, dla których jest to zwykła inwestycja kapitału.

Wino produkuje się w wielu różnych zakątkach świata, jednak najbardziej cenione są wina europejskie, na przykład francuskie. W sumie nie chodzi tutaj już nawet o ich walory smakowe czy też aromatyczne – przyjęło się, że właśnie trunki pochodzące ze starego kontynentu są najbardziej wartościowe. Jak w każdej tradycji, tak również w tradycji picia wina, można znaleźć dość irracjonalne motywy. Przykładowo, nie kupimy nigdzie naprawdę cenionego wina w butelce z nakrętką lub kapslem. Tradycyjny korek nie dodaje trunkowi żadnych walorów i jest niepraktyczny, ale w dalszym powszechnie korzysta się z tego rozwiązania.