Teso la Monja Alabaster

Teso la Monja Alabaster pochodzi od rodziny Eguren, która specjalizuje się w produkcji win od 1870 roku. Od pokoleń Eguren uczą się tworzyć coraz doskonalsze trunki, a efektem ich starań jest m.in. doskonałe Teso la Monja Alabaster.

A także sława i uznanie w winiarskim świecie – to jedne z najbardziej znanych klanów winiarzy. Zwłaszcza Marcos Eguren słynie z tworzenia doskonałych trunków, które zaskakują nowymi smakami i aromatami. Eguren posiadają kilka winnic, odbiorcy ich produktów mogą za każdym razem liczyć na doskonałą jakość. Wina mają doskonałą koncentrację, owocowe akcenty są dobrze wyczuwane, a spożywanie trunków po prostu daje wiele przyjemności.

Wina rodziny Eguren warto polecić również osobom, które cenią trunki pochodzące z innych regionów. Tutaj można znaleźć to, co najciekawsze we włoskim winiarstwie. Jaki jest sekret doskonałych win z rąk Marcosa i Miguela Eguren? Między innymi tradycyjne podejście do wytwórstwa, które przejawia się w ręcznej selekcji owoców. Manualnie przeprowadza się również zbiory.

Ponadto duży wpływ na jakość trunków ma usytuowanie winiarni – na dużej wysokości. A co można powiedzieć o samym Teso la Monja Alabaster? Stephen Tanzer określa je jako głęboko purpurowe. Popularny smakosz pisze o aromacie, że jest mocno wyczuwalny, ostry i „sexy”. Wyczuwalne są nuty wanilii i wyraziste, azjatyckie aromaty.

Czuć je również na długim finiszu. Wprawny smakosz dostrzeże też nutę dymu. To bardzo ciekawe wino, dla każdego kto szuka nowych doznań.