Szlachetna pleśń znajdująca się w winach francuskich

Pleśń jest prawdziwym utrapieniem wielu plantatorów. W szczególności dotyczy to plantacji owoców. Za jednego z największych szkodników uznawany jest gronowiec szary. Łacińska nazwa tego drobnoustroju brzmi Botrytis Cinerea. W tłumaczeniu oznacza to chorobę winogron. Warto wspomnieć, że gronowiec szary atakuje niemal każdy typ rośliny. Znakomicie rozwija się zarówno na roślinach doniczkowych, ogrodowych czy leśnych. Może zaatakować każdą część rośliny – od łodygi po liście. Z tego powodu plantatorzy starają się zwalczyć tego szkodnika wszelkimi sposobami.

Okazuje się jednak, że gronowiec szary może być bardzo przydatny. Dotyczy to jednak określonych warunków klimatycznych i pogodowych. W większości przypadku po zaatakowaniu owoców winogrona, rozwija się szara pleśń, która jest bardzo niekorzystna. Czasem jednak zamiast szarej pleśni pojawia się biała pleśń. Jaka jest między nimi różnica? Dzięki białej pleśni winogrono ulega powolnemu wysychaniu. Tym samym w owocach znajdziemy większe stężenie aromatów i cukrów. Takie właściwości są bardzo przydatne w produkcji win słodkich. Jednakże w przypadku win wytrawnych, jest to cecha niedopuszczalna. Z tego powodu pleśń biała jest bardzo pożądana przez producentów win słodkich, a unikana przez producentów win wytrawnych.

Szlachetna pleśń stosowana jest w niektórych rodzajach win. W szczególności dotyczy to win alzackich. Dzięki obecności tych drobnoustrojów, wino posiada słodki smak i niebywały aromat.