Szkło w winiarstwie

Czym jest szkło? Odpowiedzi mogą paść tysiące. Jednak w winiarstwie szkło bywa rozumiane specyficznie. W ten sposób możesz określić właściwie wszystkie naczynia, które są wykorzystywane w procesie tworzenia trunku. Mowa na przykład o gąsiorach, czyli wielkich bulwiastych naczyniach, w których prowadzi się fermentację. Szkło to także butelki do przechowywania wina, jak i wreszcie kieliszki do spożywania procentowego napoju. Dlaczego to właśnie szkło, a nie np. metalowe naczynia są tak chętnie wykorzystywane w winiarstwie? Ponieważ szkło nie wchodzi w reakcję z kwasami, które pojawiają się podczas tworzenia napoju – nie tylko wina, ale i innych trunków. Oznacza to, że szklane naczynie pozostaje obojętne dla smaku i aromatu napoju.

www.mobiledev.pl

Co jeszcze warto wiedzieć o szkle przez pryzmat tworzenia win? Na pewno to, że szkło zawsze powinno być doskonale czyste. Każdy kolejny nastaw powinien być wykonywany w czystym gąsiorze. W przeciwnym razie ryzykujesz dostaniem się do trunku szkodliwych drobnoustrojów. Jeśli tak się stanie, fermentacja może nie zachodzić prawidłowo – zatrzyma się lub w ogóle nie rozpocznie. Możliwy jest również scenariusz, w którym wino zamieni się w ocet, w wyniku działania bakterii octowych. Szkło warto dokładnie umyć i najlepiej dodatkowo zdezynfekować. Dotyczy to nie tylko gąsiora, ale również butelek, w których napój będzie leżakował. Pamiętaj, że w butelce wciąż zachodzą ważne procesy, które mogą zarówno podnieść jakość wina, jak i zepsuć trunek.