Szczepy winogron we francuskich winach

Francuskie wina zachwycają swoją doskonałością i wyjątkowym smakiem wszystkich miłośników tego trunku. Nie ma się co dziwić, ponieważ wieloletnie tradycja w produkcji wina sprawiła, że Francuzi są prawdziwymi mistrzami smaku. Kupując wino jedną z ważniejszych informacji jest rodzaj zastosowanego szczepu winogron. W przypadku francuskich win większe znaczenie ma jednak region, w którym wino zostało wyprodukowane. Warto bowiem wspomnieć, że stosując te same szczepy, ale w różnych regionach, możemy otrzymać wino o odmiennych właściwościach smakowych. Jakie są najpopularniejsze szczepy francuskich winogron?

Na szczególną uwagę zasługuje szczep merlot. Stosuje się go przy produkcji różnego rodzaju win. Merlot bardzo często wykorzystywany jest przy wytwarzaniu win pochodzących z kilku szczepów. Można zatem stwierdzić, że jest to szczep uniwersalny. Merlot nadaje trunkowi łagodny posmak. Można w nim wyczuć aromat śliwki. Równie popularnym szczepem winogron jest cabernet souvignon. Szczep ten charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością nawet na niekorzystne warunki pogodowe. Nic zatem dziwnego, że hodowany jest również w innych krajach. Jednakże wadą cabernet couvignon jest to, że zyskuje się dość niskie plony. Z tego szczepu produkuje się wiele win francuskich. Ich znakiem rozpoznawczym jest to, że charakteryzują się porzeczkowym posmakiem. Francja zajmuje się również produkcją wina białego. Do jego wytwarzania bardzo często stosuje się szczep ugni blanc. Z tego szczepu produkowane są wyśmienite wina, które znane są na całym świecie.