Sycylijska Marsala

Marsala to stosunkowo młode wino, które jednak szybko zdobyło popularność. Marsala zalicza się do win wzmacnianych. Warto wspomnieć, że to jedyny ten rodzaj wina we Włoszech. Marsala to także niewielka, choć malownicza miejscowość, które położona jest w Sycylii. Wino to powstało dzięki pewnemu Anglikowi. Po raz pierwszy spożył je w porcie w Marsali i od razu docenił jego smak. Być może wiązało się to z tym, że Marsala przypominała mu smak sherry. Anglik stwierdził, że warto popracować nad formułą wina. Zmodyfikował m.in. proces dojrzewania win. W tym celu zastosował specjalne beczki. Podobne stosuje się przy wytwarzaniu sherry.

Marsala była szczególnie popularna w XIX wieku. Wówczas to jej spożycie zaliczało się do jednych z najwyższych. Popularność Marsali sprawiła, że zainteresowało się nią wielu właścicieli winnic. Z czasem jednak dostępność tego wina była na tyle duża, że negatywnie wpłynęło to na jakość trunku. O Marsali zaczęto stopniowo zapominać, jednakże kilkadziesiąt lat temu niektórzy plantatorzy postanowili wykorzystać dawną popularność wina.

Obecnie do produkcji Marsali stosuje się głównie szczepu Grillo, Nerello czy Celebrese. Warto wspomnieć również i o innych dodatkach. W Marsali znajdziemy m.in. zioła bądź przyprawy. Bardzo powszechny jest także dodatek winiaku. W zależności od czasu dojrzewania tego wina, na butelkach znajdziemy różne oznaczenia. Przykładowo jeśli Marsala dojrzewała przez 4 lata, otrzymuje oznaczenie riserva. Marsala nie jest szczególnie popularnym winem w Polsce, jednak z pewnością warto skosztować tego wyjątkowego smaku.