Arhiwum: Słodycz

Miodosytnictwo a winiarstwo

Specyficzną i przy tym bardzo interesującą dziedziną w świecie alkoholi są miody pitne. To bardzo szlachetne trunki, głęboko zakorzenione w tradycji

Do deseru i na deser

Słodkie wina mają wybitnie degustacyjny charakter i jeśli cukru jest w nich naprawdę sporo, to raczej dużym wyczynem byłoby opróżnienie całej butelki za jednym

Słodycz słodyczy nierówna

Już kilka razy wspominaliśmy o tym, że indywidualna percepcja słodkiego smaku ma bardzo duże znaczenie w ocenie parametrów wina i w gruncie rzeczy każdego

Słodycz jako wyznacznik

Chyba podstawowym kryterium, wedle którego rozróżniamy wina i zaliczamy je do poszczególnych kategorii jest stopień ich słodyczy. Im wino mniej słodkie, tym bliżej mu do etykiety wina

Lekceważone wina owocowe

Każdy z nas zna potoczne określenie taniego wina – „jabol” większości z nas kojarzy się źle. Widząc takie wino na sklepowej półce przed oczami mamy obraz ulicznego