Ryba i wino – jak stworzyć duet idealny ?

Dobór odpowiedniego wina do potrawy sprawia wielu osobom sporo kłopotów. Idealna kompozycja może zafundować kulinarną ucztę. Ale należy także pamiętać, że źle dobrane wino może popsuć smak nawet najbardziej wyśmienitej potrawy. Wybór wina do ryby to nie lada szuka.

Oto kilka wskazówek, o których warto pamiętać, zanim podamy rybę i nalejemy do kieliszków wina. Powszechnie przyjęło się, że do ryb serwuje się wyłącznie wina białe. Wydawać by się mogło, że skoro ryby są potrawami lekkimi, świetnie będą do nich pasować tylko wina białe, które są znacznie lżejsze od czerwonych. Jednakże nie jest to reguła.

Można czasem poeksperymentować i sięgnąć po wino czerwone, ale trzeba mieć na uwadze, aby było wytrawne lub półwytrawne. Nie należy podawać ryby z winem słodkim lub półsłodkim. Wino czerwone można zaserwować do łososia czy tuńczyka. Łosoś ma dosyć wyrazisty smak, z kolei tuńczyk, oprócz bogatego smaku, ma także ciężki sos, dlatego potrzebne jest wino o intensywniejszym aromacie.

Ryby duszone i gotowane, takie jak pstrąg, świetne komponują się z lekkimi półwytrawnymi winami. Z kolei do ryb smażonych, pieczonych i grillowanych najlepiej pasują wina wytrawne o ciężkim bukiecie, na przykład kalifornijskie chardonnay czy francuskie meursault. Należy pamiętać, aby nie podawać wina do ryb w zalewach octowych, na przykład tradycyjnego śledzia. Najważniejsze, aby wino nie zdominowało smaku ryby.

Trunek, jak i potrawa powinny się równoważyć i ze sobą współgrać.