Produkcja i ocena jakości wina

Ludzie oraz firmy zajmujące się produkcją wina na szerszą skalę, w trosce o spełnienie wszystkich wymogów oraz standardów, a także zapewnienie jak najwyższej jakości swojego wyrobu, są zobowiązani do regularnego monitorowania swojego produktu – zarówno w trakcie procesu produkcyjnego, jak i po jego zakończeniu. I tak, każdy profesjonalny producent wina powinien posiadać w swojej winnicy przyrząd nazywany refraktometrem, który służy do oceny zawartości cukru, który znajduje się w soku z winogron.

Pomiar nie jest skomplikowany i opiera się na zmierzeniu gęstości roztworu. Oczywiście mogą się tego podjąć zewnętrzne jednostki badawcze (w większości przypadków jest to nawet wskazane), jednak warto również samemu posiadać tego rodzaju umiejętności.

Zawsze to większa pewność, że przekazujemy dalej produkt dobrej jakości. Dobrze jest, aby winiarz (szczególnie jeśli jest hobbystą) dysponował także vinometrem, czyli sprzętem służącym do pomiaru zawartości alkoholu w winnym napoju.

Jakość wyprodukowanego wina warto oceniać także organoleptycznie, a więc za pomocą takich zmysłów jak węch, smak, czy wzrok. Wbrew pozorom, tego rodzaju ocenę można z powodzeniem zaliczyć do istotnych czynności związanych z pomyślnym procesem produkcyjnym wina.

Wszak możemy przecież w łatwy sposób zbadać smak wina, ocenić jego klarowność, podjąć się próby dokonania oceny zapachowej trunku. Oczywiście, jeśli winiarz działa na szeroką skalę, to nie bazuje jedynie na własnej wiedzy, doświadczeniu i dosyć prowizorycznych próbach badawczych.

Niemniej jednak, warto oprócz samej produkcji posiadać także umiejętność oceny jakości wytworzonego przez siebie wina.