Odmiany winne

Smak smakowi nierówny. Określenie to, szczególnie trafnie może zostać użyte w odniesieniu do win tego samego rodzaju. I tak, okazuje się, że na przykład dwa wina białe mogą być zupełnie różne ze względu na swój posmak, a dokładniej nuty smakowe w nich zawarte.

www.seeimagination.pl

Ze względu na te różnice, wina o tym samym kolorze zaczęto klasyfikować na wina odmianowe. W zależności od tego, z jakim gatunkiem wina białego mamy do czynienia, a więc z jakiego szczepu winnego pochodzi, możemy poczuć w jego smaku przykładowo: agrest, limonkę, miód, pomarańczę, czy kwiat róży i morele. W winach czerwonych można natomiast zidentyfikować bardziej wyraziste nuty smakowe.

Może to być suszona śliwka, pieprz, czekolada, wanilia, lukrecja, a nawet…guma balonowa! I tak, odmiana Chardonnay odnosi się do win białych, a także musujących. Z kolei Merlot dotyczy czerwonego szczepu winorośli. Jest to odmiana zaliczana do tych dosyć uniwersalnych, wywodząca się najprawdopodobniej ze znanego francuskiego regionu winiarskiego, jakim jest Bordeaux.

Można w niej wyczuć przeważnie świeżą i soczystą śliwkę. Istnieją również takie odmiany, z których wytwarza się wina wysokiej jakości. Dobrym przykładem może tu być Cabernet Sauvignon, odmiana charakteryzująca wyczuwalną w smaku czarną porzeczką, bogata w taniny, z elementami cedru.

W gruncie rzeczy, wymienione odmiany to bardzo niewielki, wręcz minimalny procent wszystkich istniejących odmian wina, których ilość jest niezliczona. W obrębie jednego regionu, niejednokrotnie można spotkać nawet kilkadziesiąt odmia.