Oblicza win słodkich

Słodkie wina nie należą w tym momencie do najbardziej cenionych przez „rasowych” smakoszy, jednak niezmiennie mają swoich amatorów. Należy podkreślić, że wino słodkie jest pełnoprawnym typem wina, tylko po prostu z uwagi na swój typowo deserowy charakter nie znajduje uznania wśród tych, którzy skupiają się na nieco innych aspektach. Równocześnie warto pamiętać o tym, że dobrze przyrządzone wino słodkie może być szalenie bogate i złożone. Dotyczy to szczególnie win likierowych, które cechuje wyższa zawartość alkoholu i większa gęstość. Są one w pewnym sensie bardziej „skoncentrowane”, co automatycznie odbija się na intensywności smaku. Dobre wino likierowe to najczęściej wino czerwone, z bogatymi akcentami czerwonych i suszonych owoców, nierzadko można też doszukać się motywów czekoladowych, a nawet kawowych.

Istnieją winiarnie, które specjalizują się w produkcji znakomitych win likierowych. W Mołdawii chociażby z powodzeniem powstają wyborne słodkie kagory, które najczęściej są winami likierowymi. Jeśli ktoś woli słodycz, ale mniej intensywną i w lżejszym wydaniu, także znajdzie coś dla siebie. Wtedy dobrym wyborem są słodkie wina gronowe, które zawierają mniej alkoholu (zazwyczaj poniżej 15 procent) i oferują nam bardziej rześki, owocowy bukiet. Zawierają jednakże na tyle dużo cukru, że osoby sympatyzujące ze słodkim smakiem będą z pewnością zadowolone. Jeśli chodzi o najdroższe i najbardziej cenione przez koneserów słodkie wina, to wyróżnić trzeba francuskie Château d’Yquem, pochodzące z rejonu Akwitanii.

Swój wyjątkowy charakter wino to zawdzięcza akwitańskim mgłom, w czasie których na owocach rozwijają się szlachetne gatunki pleśni.