O poprawie jakości produkcji białego wina w Polsce

W roku 2008 do kolekcji winiarskiej biblioteczki dołączyła fachowa broszura, która miała na celu innowacyjne i bardziej wnikliwe zapoznanie winiarzy z procesem produkcji wina, z naciskiem na jego białą odmianę.

W tamtym czasie, liczne badania i prowadzone statystyki wskazywały bowiem na to, że białe wina będą najbardziej pożądanym trunkiem pozyskiwanym w winnicach, zwłaszcza że z punktu widzenia polskich warunków geograficznych, dużo prostsze i wymagające mniejszych nakładów jest wyprodukowanie białej, aniżeli czerwonej odmiany napoju winnego.

Zresztą, sami producenci w 2008 roku deklarowali znaczne zainteresowanie tematyką wytwarzania białego wina, jako – ich zdaniem – podstawowego produktu winiarstwa polskiego.

Mniej więcej w tym samym czasie dokonał się znaczący postęp, co do jakości produkowanych win białych, a jednocześnie wzrosły wymagania coraz to bardziej świadomych konsumentów.

Z tego też powodu, wydanie szczegółowej broszury tyczącej się poprawy i ciągłych prób ulepszania procesu produkcji wina białego wydaje się dosyć uzasadnione.

www.nawoznadzialke.com.pl

Inicjatorem tego działania był wówczas Polski Instytut Winorośli i Wina, zaś samym redaktorem głównym, który zawarł w publikacji mnóstwo cennych oraz praktycznych porad, okazał się być niejaki Wojciech Bosak.

Warto zaznaczyć, że zbiór porad i wyjaśnień dotyczących ulepszonego i bardziej wydajnego procesu produkcji białego wina, stanowił niejako ulepszoną, a także poprawioną wersję wcześniejszej książeczki winiarskiej powstałej z inicjatywy programu „Winnice Małopolskie”.