Kultowy kagor

Wśród gatunków win, które możemy spotkać na rynku i po które chętnie sięgają konsumenci są takie produkty, które przeszły do historii winiarstwa i mają dziś status win kultowych. Doskonałym przykładem takiego trunku może być kagor. To jeden z tych rodzajów wina, którym miłośnicy z całego świata dedykują strony internetowe, blogi i fora dyskusyjne. W sklepach winiarskich, a nawet w supermarketach możemy kupić bardzo wiele wariantów kagora. Są to zarówno wersje białe, różowe jak i czerwone. Łączy je jednak wyraźnie zaakcentowana słodycz, ponieważ jeśli kagor, to półsłodki lub słodki. Niemal zawsze o typowo deserowym charakterze.

Geneza kagora jako gatunku wina ma podłoże religijne. Początkowo było to wino mszalne, wykorzystywane podczas nabożeństw w południowoeuropejskich monastyrach, a także w kościołach. Twórcami pierwszych kagorów byli zatem mnisi, dla których produkcja wina była jednym ze sposobów realizacji słynnej maksymy ora et labora (módl się i pracuj). Za jakiś czas receptura kagorów, które także zaczęły występować w licznych wariantach, wykroczyła poza mury świątyń i opactw. Wina te zaczęto wytwarzać powszechnie w świeckich winiarniach.

Klasyczne kagory miały barwę czerwoną i takie są kupowane najchętniej. Zazwyczaj są to wina słodkie, o bogatym owocowym bukiecie. Wersje mocniejsze, likierowe, mogą mieć ponadto wyraźną nutę czekolady oraz suszonych owoców. Kagor jest zarówno winem gronowym, jak i likierowym – wszystko zależy od intencji winnicy. Zazwyczaj powstaje z połączenia różnych szczepów winogron cechujących się znaczną zawartością cukru.