Kuchnia śródziemnomorska

Skoro zaczęliśmy już pisać o włoskiej kuchni, warto nieco rozwinąć ten wątek i poszerzyć go ogólnie o kuchnię śródziemnomorską, w której wino odgrywa bardzo znaczącą rolę. Będąc we Włoszech czy w Grecji łatwo się o tym przekonamy, ponieważ wino jest stałym towarzyszem życia w tych krajach. Nie tylko jest spożywane w trakcie posiłku, ale również stanowi istotny składnik wielu potraw. Przy winie można porozmawiać o wszystkich mniej lub ważnych sprawach, bawić się i spędzać czas w gronie rodziny oraz przyjaciół. Oczywiście na tym nie kończy się ta specyfika. Basen Morza Śródziemnego zapewnia ciepły klimat, który sprzyja uprawie wielu odmian warzyw i owoców. Ciepły akwen stwarza także doskonałe warunki dla hodowli i połowu tak zwanych owoców morza.

Mowa tutaj na przykład o krewetkach, kalmarach czy ośmiorniczkach, które są zjadane chętnie i w bardzo różnych postaciach. Stworzenia wodne (rzecz jasna także ryby) spożywa się zarówno jako przystawki i przekąski, jak też jako dania główne lub zupy. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań, a przepisów na specjały jest cała masa. Greckie i włoskie winnice każdego roku produkują ogromne ilości wina, które jest głównie wypijane przez miejscową ludność, a także przez turystów odwiedzających te państwa. Niemała część rocznej produkcji wina trafia także na eksport, dzięki czemu także my możemy cieszyć się oryginalnymi winami z południa Europy. Używajmy ich śmiało zarówno jako napoju, ale też w charakterze składnika przepysznych potraw. Pomysłów nie powinno nam zabraknąć.