Kolor wina a jego właściwości

We Włoszech produkuje się prawie każdy rodzaj wina. Włoskie winnice specjalizują się w wytwarzaniu zarówno wina czerwonego, białego, jak i różowego. Warto wspomnieć, że dość dużą popularnością cieszą się tu także wina bąbelkowe. Wina włoskie można podzielić na różne kategorie. Podstawowy podział dotyczy koloru uzyskiwanego wina. We Włoszech bardzo dba się o właściwości uzyskiwanego trunku. Z tego powodu większość win czerwonych posiada na butelce informację dotyczącą rocznika oraz sposobu podawania wina. Włosi zwracają uwagę również na czas otwarcia wina przed podaniem. Bardzo często taką informację również znajdziemy na opakowaniu. W przypadku gdy jej zabraknie, większość specjalistów zaleca otwieranie wina na godzinę przed zaserwowaniem. Dotyczy to każdego rodzaju włoskich win czerwonych.

Bez wątpienia wina czerwone są szczególnie popularne. Nie oznacza to jednak, że Włosi nie gustują w winie białym. Zazwyczaj wina białe spożywa się w ciepłe dni. Wskazane jest, żeby białe wina podawać schłodzone, a nawet zimne. Dzięki temu zyskują właściwości orzeźwiające, które są tak pożądane w śródziemnomorskim klimacie. Wina różowe również mają swoich zwolenników, jednak póki co ich czerwone oraz białe odpowiedniki znacznie je wyprzedzają. Wina różowe serwuje się praktycznie na każdą okazję. Wina musujące nie są szczególnie popularne we Włoszech. Być może to jest właśnie powód tego, że produkuje je się na niewielką skalę. Warto spróbować różnych rodzajów włoskich win, żeby znaleźć odpowiedni smak dla siebie.