Klasyfikacja win włoskich

Włochy stanowią prawdziwą potęgę w produkcji wina. Kraj ten znany jest z marek winiarskich, które rozpoznawane są na całym świecie. Włoskie wina cechują się wysoką jakością. Ze względu na sporą konkurencję między winiarzami z poszczególnych regionów, wina włoskie produkowane są przy użyciu najlepszych szczepów i z zachowaniem ściśle rygorystycznych warunków produkcji.

Włosi, jak wiele innych krajów, również posiadają własną metodę klasyfikacji wina. VdT oznacza, że nabywamy wino stołowe. Ten rodzaj wina często spotykany jest w supermarketach czy osiedlowych sklepikach. W wielu przypadkach wino stołowe rozlewane jest do zwykłych kartoników. Nie ma szczególnych wymagań dotyczących doboru szczepu winogron. Ważne jest natomiast, aby takie wino zawierało określoną ilość alkoholu. Znacznie lepszą jakością cechują się wina oznaczone mianem DOC. Takie oznaczenie otrzymują te wina, które wytwarzane są ze ściśle określonych szczepów. Producenci muszą stosować wyłącznie dozwolone metody uprawy. Wymogi dotyczące win DOC są bardzo rygorystyczne. Nic zatem dziwnego, że wina te cechują się wysoką jakością. Najwyższą kategorią we włoskim winiarstwie jest DOCG. Wymogi są bardzo podobne, jak w przypadku win DOC. Podstawowa różnica polega na tym, że najwyższe oznaczenie przyznawane są winom, które poddawane są wnikliwej analizie.

Dzięki systemowi klasyfikacji konsument zyskuje pewność, że kupuje wino włoskie o ściśle określonych cechach. Każdy może zatem wybrać trunek o pożądanych właściwościach.