Kilka słów o winach musujących

Wina musujące to białe wina gronowe. Zawierają dużą ilość dwutlenku węgla, który wydziela się w naturalnym procesie fermentacji. Co ważne, wina musujące kojarzymy ze słodkim szampanem. Warto jednak wiedzieć, że występują nie tylko w odmianie słodkiej, półsłodkiej czy półwytrawnej. Mogą być także wytrawne, które na sklepowej półce znajdziemy pod nazwą brut lub extra brut.

Wina musujące nadają się nie tylko do wznoszenia toastów w sylwestrową noc i na weselach, ale także mogą być świetnym uzupełnieniem posiłków. Są niezwykle uniwersalne. Pasują do dań z indykiem, szynką oraz jagnięciną. Świetnie komponują się także z daniami kuchni azjatyckiej, hinduskiej i chińskiej. Półsłodkie wino musujące można podawać z owocami, a słodkie asti będzie dobrym kompanem dla ciasta lub tortu.

Poza tym wina musujące są doskonałym orzeźwieniem w letni, upalny dzień. Wina musujące należy serwować w kieliszkach typu flute – na wysokiej nóżce z wąską i smukłą czarą. Taki kształt kieliszka zapobiega szybkiemu ulatnianiu się bąbelków. Nie można także zapominać o odpowiedniej temperaturze. Szampany i wina musujące podaje się wyłącznie schłodzone.

Trzeba pamiętać, aby nie wkładać win musujących do lodówki, ponieważ korek może wybuchnąć. Bezpieczniejszą opcją będzie lodówka. Optymalną temperaturą jest od 5 do 7stopni Celsjusza. Ważne jest także, aby otwartą butelką zatkać specjalną zatyczką i umieścić w lodówce lub w kubełku z lodem. W przypadku, gdy pijemy wino musujące w sytuacjach nieformalnych, można do kieliszka włożyć kostki lodu.