Kalifornijskie smaki – wino nie jedno ma imię

Niezwykłe aromaty i charakter kalifornijskich win zna z pewnością wielu z nas, nie dziwi więc fakt, że to właśnie one wzbudzają tak duże zainteresowanie od wielu lat. Jedne z największych i najstarszych winnic na świecie przeżywają współcześnie kolejne lata świetności.

Rokrocznie wprowadzając nowe butelki wina, przez co trudno praktycznie nadążyć nad zapamiętaniem ich wszystkich. Warto dodać, że region ten charakteryzuje się bardzo popularnymi współcześnie trunkami, których dojrzewanie nie należy do zbyt długich okresów, gdyż wynosi niespełna dziesięć lat.

Niemniej jednak określone warunki klimatyczne, dobór odpowiednich proporcji składników, pozwala na uzyskanie niezwykle wyszukanych, wręcz eleganckich smaków, a także wydłużenie procesu dojrzewania. Wszystkie kalifornijskie wina charakteryzują się przede wszystkim niewyobrażalną różnorodnością istotnych aromatów, które w miarę leżakowania, nabierają najbardziej charakterystycznych aromatów.

Jeśli raz spróbowało się tego typu wina, odróżnienie go od innych nie będzie zbyt trudne. Wiele osób po po prostu twierdzi, że to najlepsze wina świata, jednak jak wiadomo zawsze jest to rzecz gustu i komuś ma prawo nie smakować.

Najstarsze roczniki w tym regionie zasługują na ogromne uznanie i podczas licytacji warte są każdej złotówki. Wśród tych najbardziej wyrafinowanych smaków odnaleźć można cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, które reprezentują grupę czerwonych win o dużym potencjale spoczynku.