Jeden lub wiele szczepów

Nie ma zasady odnośnie tego, czy wina są wytwarzane z jednego czy też z kilku szczepów winogron. Generalnie jest tak, że zależy to od wariantu win. Na przykład prawdziwy szlachetny muscat powinien powstać wyłącznie z winogron tego szczepu, choć bardzo rozpowszechnione są także mieszanki. Można wstępnie założyć, że im wino bardziej zmieszane, tym jest tańsze. Duże winiarnie, które produkują trunki na skalę przemysłową i to adresowane do różnych grup konsumentów, butelkują także wina stanowiące blendy – mieszanki kilku win, które są równolegle produkowane w danym miejscu. Zazwyczaj są to najtańsze trunki w portfolio każdej winiarni.

Oczywiście oprócz tego należy wspomnieć również o bardzo dobrych winach, które powstają jako połączenie różnych odmian winogron. Takie łączenia cieszą się szczególnie dużym uznaniem w Mołdawii i na Bałkanach, gdzie uprawia się różne winorośle, a ich ilość nie zawsze pozwala na produkcję większej ilości wina na bazie jednego szczepu. W takim układzie dobrym rozwiązaniem jest skomponowanie mieszanek, które mogą urzekać konsumenta bogatym smakiem i złożonym aromatem.

Zazwyczaj w opisach na etykietach win znajdziemy informacje odnośnie tego, jakiego szczepu bądź szczepów użyto, by przygotować konkretne wino. Jeśli wiadomości podane przez producentów nie wyczerpują naszej ciekawości, zawsze możemy się podeprzeć internetem, gdzie wiele cennej wiedzy się zawiera. Dotyczy ona zarówno gatunków win, jak i używanych w ich produkcji owoców. Można trafić także na wiele ciekawostek, które znacznie ułatwią nam znajdowanie dobrych napitków.