Jak uniknąć „winnej wpadki”?

Większość wpadek i gaf mających miejsce podczas uroczystych spotkań, czy to w gronie rodziny, czy przyjaciół, jest nieodmiennie związanych podczas zarówno serwowania, jak i samego picia alkoholu. Najlepiej może świadczyć o tym niekontrolowane zachowanie po wypiciu zbyt dużej ilości napojów procentowych lub też niepochlebne opinie wynikające z podania przez gospodarza danego alkoholu w niewłaściwym naczyniu.

Z powodu licznych wątpliwości, wiele osób decyduje się na całkowitą rezygnację z podawania napojów alkoholowych, chcąc uniknąć późniejszych, niepożądanych konsekwencji. Niejeden organizator danej uroczystości długo głowił się nad tym czy i jaki trunek najlepiej będzie zaserwować na przyjęciu.

Duże znaczenie ma tu rodzaj zaproszonych gości, kultura i tradycje związane z danym regionem, czy też zwyczaje/zasady organizatorów. Niemniej jednak, podczas każdego przyjęcia najbardziej uniwersalnym oraz „bezpiecznym” alkoholem, z pewnością okaże się wino.

Na imprezach odbywających się w zacnym gronie, niewątpliwie nie przystoi po prostu stawiać butelki wina na stole, sugerując tym samym gościom, aby sami się „obsłużyli”. Po pierwsze, na pewno tego nie zrobią, a po drugie, jako gospodarze jesteśmy zobowiązani odpowiednio ugościć przybyłych, tak by każdy poczuł się przez nas doceniony.

Najlepiej, jeśli do rozlewania wina, zostanie zaangażowana jedna osoba, która jednocześnie nie jest jednym z zaproszonych gości. Można pokusić się na przykład o wynajęcie na tę okoliczność kompetentnego kelnera.