Jak rozwijało się winiarstwo w Chile?

Chile zalicza się do jednych z największych potęg w winiarstwie. Chilijskie wina popularne są na całym świecie. Pierwsze winnice w Chile powstały w XVI wieku, jednak dopiero kilkaset lat później winiarstwo przeżyło prawdziwy rozkwit. Jaka jest historia winiarstwa w Chile?

Początkowo wszystkie sadzonki winorośli sprowadzane były z Europy. Nie istniały zatem żadne lokalne szczepy winogron. Jedna z pierwszych winnic została założona przez chilijskiego żołnierza. Produkowano w niej praktycznie tylko jeden rodzaj wina. Miało ono różowawą barwę, która nieczęsto spotykana jest wśród obecnych win. Zabarwienie to związane było z metodami wytwarzania oraz kolorystyką tamtejszych winogron. Na początku XIX wieku do Chile zaczęli przybywać Europejczycy. Emigranci mieli ze sobą sadzonki nowych odmian winogron, co zaowocowało wytwarzaniem nowych rodzajów win. Tak oto powstało coraz to większe ilości winnic, które skrzętnie korzystały z dotychczasowego doświadczenia francuskich czy włoskich winiarzy. Z czasem jednak produkcja wina zaczęła stopniowo podupadać. Dopiero kilkanaście lat temu Chile na nowo stały się prawdziwą winiarską potęgą. Przede wszystkim Chile skorzystało z pomocy inwestorów zagranicznych, którzy to zmodernizowali winiarstwo. Chilijski eksport win osiągnął jeden z najwyższych poziomów. Wina te można znaleźć w niemalże każdym zakątku świata. Znacząco różnią się od win francuskich, włoskich i hiszpańskich. Warto jednak samodzielnie wyczuć te różnice.