Im mniej słodyczy, tym wyższa jakość

Najpowszechniejszą klasyfikacją według której dokonuje się podziału i różnicowania win jest ta, uwzględniająca zawartość cukru (po tak zwanej inwersji) w napoju alkoholowym. Mówimy więc, że dane wino może być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, a także bardzo słodkie.

W tym pierwszym przypadku, mamy do czynienia z trunkiem winnym zawierającym najmniejszą zawartość cukru – maksymalnie 10 g/l, zawartość cukru nie przekracza tu 1,5%. Powyżej 10 g/l, ale nie przekraczając 30 g/l, zawartość cukru wynosi od 20 do 4% i mamy wtedy do czynienia z winem wytrawnym.

30-60 g/l i procentowa zawartość cukru na poziomie 4,5-7,5% to wynik charakteryzujący wino półsłodkie. Wino słodkie zawiera ponad 60 g/l cukru, ale nie więcej niż 150, a jego procentowa zawartość wynosi wtedy od 8 do 16%.

Ostatni przypadek, raczej rzadko spotykany, to wino bardzo słodkie, charakteryzujące się zawartością cukru przekraczająca wartość 150 g/l. Wina wytrawne oraz półwytrawne odznaczają się charakterystycznym, lekko cierpkim smakiem, jednak to właśnie one są powszechnie uważane za prawdziwe i najbardziej jakościowe, bogate w różnorodne, często korzystne ze zdrowotnego punktu widzenia składniki.

Są więc one serwowane w restauracjach zdecydowanie częściej niż wina półsłodkie, słodkie i bardzo słodkie. Warto również zwrócić uwagę, iż produkcja tych alkoholowych trunków na skalę światową w zdecydowanej większości przypadków dotyczy rodzaju wytrawnego, czyli takiego, które jest całkowicie pozbawione cukrów lub też posiadają jego niewielkie ilości.