Gdzie są najlepsze niemieckie wina?

Region zwany Rheingau to tradycyjne centrum niemieckiego winiarstwa. Dominują tu, o wiele bardziej niż w pozostałych regionach, duże arystokratyczne i kościelne posiadłości, których korzenie sięgają początków średniowiecza. Swoją popularność oraz uznanie zawdzięcza ten region również powstałemu tu Instytutowi Badawczemu Uprawy Winorośli, Sadownictwa i Ogrodnictwa wGeisenheim. Obecnie na tym terenie dominują uprawy winorośli riesling, która jest w Niemczech najbardziej popularna orazspätburgunder.

Właściciele winnic chętnie również eksperymentują tu zodmianami pochodzącymi zinnych krajów, takimi sławami jak: chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon imerlot. Mimo, że czołowe wina regionu są wyśmienite, wciąż brak im stałości. Trudno zrównoważyć naturalną kwasowość, brakuje tu również uniformizacji stylu. Rheingau to obszar, przez który przebiega niezwykły szlak turystyczny Rheinsteig z historycznymi zamkami, skałami, wzgórzami pełnymi upraw winorośli oraz ściankami wspinaczkowymi.

Wina napić się można także w Saksonii. To jeden z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Zaledwie 450 hektarów winnic leży na brzegach Łaby napółnocny zachód od Drezna. Jest najbardziej na wschód wysuniętym obszarem upraw winorośli w Niemczech, stąd też boryka się z problemem dość częstych zimą i późną jesienią przymrozków.

Tylko tutaj uprawia się jeszcze szczep goldriesling. Zdecydowana większość produkcji wykorzystywana jest na potrzeby lokalnego rynku.