Dobre szkło

www.suldus.pl

Szalenie istotnym elementem udanej degustacji i generalnie picia wina jest serwowanie go nie tylko we właściwej temperaturze, ale także w odpowiednim szkle. Rozwiązań jest sporo i niekoniecznie musimy przywiązywać się do sztywnego podziału na kieliszki do wina białego i do wina czerwonego.

To podział wymyślony wiele lat temu, który utrzymywał się długo, ale wraz z rozwojem sztuki degustacyjnej zszedł na drugi plan. Teraz na topie są szkła uniwersalne, w których możemy próbować dowolnego wina, a ich główną cechą jest wydobywanie jak najszerszego zakresu nut aromatu i smaku.

Kielichy degustacyjne zostały zaprojektowane tak, aby jak najlepiej eksponowały smaki w winie. Muszą być wykonane ze szkła doskonałej jakości, bo tylko szkło zachowuje się w pełni neutralnie wobec serwowanego trunku.

Nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne, nie wpływa na smak i zapach. Rzecz jasna przed użyciem szkło musi być dokładnie umyte – dotyczy to w równym stopniu wina, co piwa o degustacyjnych walorach.

Oprócz temperatury wina ważna jest także temperatura szkła – nie może być ono za ciepłe ani za zimne. Ciekawą praktyką, po którą sięgają profesjonalni sommelierzy, jest poddanie wina przed serwowaniem procesowi dekantacji.

W tym celu wino jest przelewane z butelek do specjalnych karafek, których kształt sprzyja oddzieleniu wszelkich osadów od właściwego trunku. Aby proces przebiegł prawidłowo, czynność należy wykonać odpowiednio wcześniej, albowiem opadanie osadów na dno karafki musi potrwać.

Gdy wszystko jest gotowe, wino można podać gościom i czekać na zachwyty.