Do posiłku – na trawienie

urzadzenia.konsument.edu.pl

Wino ma wiele twarzy, ale jego bardzo przyziemną cechą, na której jako konsumenci powinniśmy się skupić, jest smak i przyjemność z picia. Życie bywa ciężkie i nie zawsze dostarcza nam sporej dawki radości i optymizmu. W takim układzie warto umilać sobie egzystencję takimi trunkami, które owej radości sprzyjają.

Wybór wina jest tutaj znakomity również ze względów zdrowotnych, bo to chyba jedyny napój alkoholowy, co do którego pozytywnego wpływu na ludzkie zdrowie nie ma cienia wątpliwości. Co istotne, potwierdza to dorobek medycyny obejmujący przynajmniej kilka tysięcy lat w dziejach świata. Kiedy jemy smaczny posiłek, warto popijać go dobrym winem.

Generalnie kupienie przyzwoitego wina w niskiej cenie nie stanowi dziś problemu. Napitki takie są dostępne nie tylko w sklepach specjalistycznych (gdzie z reguły są relatywnie drogie), ale również w super- i hipermarketach oraz dyskontach. Wina wspomagają procesy trawienne, w szczególności dotyczy to odmian wytrawnych oraz półwytrawnych.

Czerwone wino jest idealne do wołowiny i wieprzowiny, natomiast białe do drobiu serwowanego w dowolnej postaci. Na pyszne potrawy z wołowiny zapraszamy do restauracja wołowina sezonowana warszawa. Warto wprowadzić do domowego obyczaju picie wina do posiłku, zwłaszcza do tego najbardziej obfitego, jakim zazwyczaj jest obiad. Rzecz jasna nie ma też nic zdrożnego w winie do kolacji (zwłaszcza romantycznej), a doskonałym pomysłem jest również parowanie wina z deserami.

Zwykle sięga się wówczas po wina półsłodkie lub słodkie, które czasami bywają znakomitym deserem same w sobie. Należy jednak zaznaczyć, że najwięcej walorów zdrowotnych mają wina o niższej zawartości cukru.