Do deseru i na deser

Słodkie wina mają wybitnie degustacyjny charakter i jeśli cukru jest w nich naprawdę sporo, to raczej dużym wyczynem byłoby opróżnienie całej butelki za jednym podejściem. Takimi trunkami warto i należy się delektować, ponieważ zabierają nas w podróż do złożonego świata smaku. Dużym atutem win słodkich jest ich deserowość. Ta odnosić się może zarówno do lżejszych win gronowych, jak i tych likierowych. Generalnie im słodyczy więcej, tym bardziej jest deserowo, choć wiemy, że każdemu odbiorcy odpowiada inny stopień słodkości.

Dobre słodkie wino znakomicie komponuje się z deserami. Szczególnie warto podawać takie wina jako towarzystwo dla sałatek owocowych, rozmaitych ciast czy babeczek. Raczej nie łączy się win z deserami z dużym udziałem bitej śmietany czy mlecznych kremów. Jeśli jednak nie mamy ochoty na żadne inne słodkości, a wolimy po prostu coś słodkiego wypić, to dobre wino może być świetną alternatywą. Po dobrym posiłku można nalać sobie lampkę i powoli sączyć, rozkoszując się wybornym smakiem. Efekt będzie jeszcze lepszy, gdy wybierzemy coś likierowego.

Z uwagi na swoją treściwość taki winny deser nie powinien być zbyt obfity. Jeden, góra dwa kieliszki wystarczą. Warto bowiem zachować sobie w butelce jeszcze nieco przyjemności na późnej, a to przecież istotne, by od razu nie pozbyć się całych winnych zapasów. Wszak w życiu przyjemności należy stopniować, a wino jako napój alkoholowy w szczególny sposób powinien uczyć nas umiaru. Cieszmy się zatem takimi deserami, ale zawsze z głową.