Dlaczego powinno się czytać etykiety produktów żywnościowych?

W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o właściwym odżywianiu. Powodem jest na pewno poważna choroba cywilizacyjna, która powoli opanowuje cały świat – otyłość. Wybierając jedzenie na swój stół powinno się jednak uważać na produkty, które nie tylko tuczą, ale i mogą poważnie zaszkodzić ludzkiemu organizmowi. W tym celu trzeba koniecznie sprawdzać etykiety, umieszczane na każdym opakowaniu. Najlepsze okazują się produkty naturalne.

Jeśli kupuje się szynkę lub parówki, trzeba koniecznie sprawdzić, ile zawierają w sobie procent mięsa. Jeśli jest go mniej niż 60%, produkty te nie okażą się wartościowe – skoro w danej szynce znajduje się zaledwie 20 czy 30% mięsa, czym jest reszta? Oczywiście, samymi sztucznymi barwnikami oraz polepszaczami smaku – te natomiast nie są zbyt zdrowe dla ludzi. Podobnie sprawa ma się z wszelkiego rodzaju przetworami owocowymi. Konfitura, zawierająca 95% wsadu owocowego będzie zdecydowanie lepsza, niż ta, która posiada go wyłącznie 56%. Jeśli chodzi o pakowne kawałki mięsa, najlepiej wybierać te, na których zaznaczono, że nie posiadają GMO.

Wtedy jest pewność, że żywność jest na pewno zdrowa, a zwierząt nie karmiono paszami, zawierającymi rośliny transgeniczne (poddane mutacji genetycznej).