Czego się napijemy we Frankonii?

www.tigrostik.pl

Otóż okazuje się, że Frankonia to jeden z najstarszych, ale także największych regionów winiarskich za naszą zachodnią granicą. Najciekawsze we Frankonii jest to, że wina sprzedawane w tym regionie Niemiec mają wyjątkowy kształt, są one bowiem umieszczane w butelkach Bocksbeutel, które przypominają skórzany bukłak.

Frankonia ma niesamowity klimat bowiem jest połączeniem średniowiecznych miasteczek i miejscowości, bajkowych wręcz krajobrazów z delikatnymi akcentami śródziemnomorskimi i niezwykłą gościnnością mieszkańców. To doskonałe miejsce na letni wypoczynek.

Wielowiekowe tradycje winiarskie są jedną z przyczyn, dla których naprawdę warto odwiedzić to miejsce. Godne polecenia są nie tylko same wina, ale i całkiem nowoczesna architektura winiarska, która po prostu trzeba zobaczyć.

Najbardziej znaną winnicą jest Würzburg. Tak popularny w całych Niemczech riesling ma tu nieco mniejsze znaczenie, 40% upraw zajmuje za to müller-thurgau.

Najlepsze wina powstają jednak ze szczepu silvanera. Wwiększości wytrawne, pełne, ożywej kwasowości wina frankońskie cieszą się dużą naprawdę popularnością nalokalnym rynku, choć są one naprawdę dość drogie.

Słodkie takie jak Eiswein czy TBA, należą do rzadkości, ale bywają doskonałe i stanowią niezwykłą gratkę dla koneserów. Kiedy znajdziemy się we Frankonii możemy skorzystać także ze szklaku rowerowego wzdłuż Menu.

To niezwykły szklak rowerowy, który uzyskał pięć gwiazdek i specjalny certyfikat. Wzdłuż szlaku znajdziemy przyjazne rowerzystom miejsca noclegowe oraz przepiękne widoki.