Bułgarskie obchody święta winorośli

Dzień Świętego Tryfona (Trifon Zarezan) jest obchodzony w Bułgarii, a także w innych krajach bałkańskich, jako święto wina. Najprawdopodobniej wywodzi się ono z kultu boga wina, Dionizosa.

Według naszego kalendarza święto jest obchodzące 14 lutego, czyli w dniu powszechnie kojarzonym ze świętem zakochanych, jednak w Bułgarii, w której obowiązuje kalendarz juliański, wypada wtedy pierwszy dzień lutego. Niemniej jednak, Bułgarzy niejednokrotnie traktują to święto w kategoriach Walentynek.

W ramach bułgarskiego święta wina istnieje tradycja wybierania winnego cara, którym jest najczęściej jeden z bogatych właścicieli winnic. Obowiązuje zasada, że jeśli za jego panowania ma miejsce urodzaj winorośli, to zostaje on wybrany także na kolejne lata.

www.cantuspolonicus.pl

Taki car jest personą wokół której skupia się największa uwaga ludzi, jako że to właśnie on dokonuje symbolicznego aktu podcięcia i wysławienia gałązek winorośli. Jednocześnie, ta czynność ma przypominać wszystkim uczestnikom święta o nadchodzącej wielkimi krokami wiośnie.

Można powiedzieć, że car jest tu niemal czczony, jako że noszony na ramionach mężczyzn, odwiedza wszystkie okoliczne domy, w których normą jest zawsze winny poczęstunek dla cara. Na koniec wszyscy udają się na uroczystą ucztę do jego domu.

W ramach święta wina w cerkwiach odbywają się uroczystości winne, po których winiarze udają się do winnic. Każdy z nich niesie ze sobą wino, wodę święconą a także takie pokarmy jako pita, ugotowana kura, a także potrawa zwaną pieczoną łukanką.

W procesji uczestniczy przygrywający muzyk.