Bułgaria i Mołdawia – winiarskie zagłębia

Podążając na południe Europy możemy napotkać państwa, w których produkcja wina na bardzo dużą skalę jest jedna z ważniejszych gałęzi gospodarki. Chodzi oczywiście o Mołdawię oraz Bułgarię. Oba kraje są w Polsce bardzo dobrze znane przede wszystkim z wina, Bułgaria od lat słynie także jako interesujące destynacja turystyczna. W czym tkwi sekret winiarskiego sukcesu w obu lokalizacjach? Przede wszystkim świetne uwarunkowania naturalne pod kątem uprawy winorośli. Są tam prawdziwe zagłębia, w których uprawia się winogrona różnych odmian i o różnym stopniu słodyczy.

Istotną cechą win mołdawskich i bułgarskich jest stosunkowo niska cena. Zdarzają się oczywiście przykłady droższych win, jednakże generalnie są one oferowane w cenach dość przystępnych jak na kieszeń przeciętnego, polskiego konsumenta. Spory odsetek win jakie ruszają w świat z tamtych rejonów Europy to wina budżetowe – niedrogie, ale cechujące się niezłym stosunkiem jakości do ceny. Bardzo dużym zainteresowaniem ze strony polskiego klienta cieszą się tanie wina półsłodkie, które sprawdzają się doskonale jako aperitif lub jako jako sposób na przyjęcie gości bez ponoszenia specjalnych kosztów.

Masowość produkcji win w Bułgarii i Mołdawii ma swoje źródła także w lokalnej kulturze. Rzeczą normalną, zwłaszcza w małych miejscowościach, jest to, że mieszkańcy prowadzą przydomową produkcję win. Ponieważ winorośl może hodować tam każdy, kto ma kawałek ziemi, to również z przerobieniem owoców na trunek nie ma problemu. To sprawia, że wino ma status napoju codziennego i bardzo rozpowszechnionego.