Białe czy czerwone?

Jak wiadomo wino występuje w dwóch podstawowych wariantach – białym i czerwonym. Rynkowa różnorodność jest ogromna, więc możemy wybierać spośród wielu produktów, z których każdy może znaleźć ciekawe zastosowanie w kuchni.

Oczywiście ważne jest nie tylko to, jakie wino można wykorzystać jako składnik potraw, ale także to, z jakim winem warto łączyć poszczególne gotowe już dania. Sommelierzy oraz eksperci kulinarni opracowali pewne wytyczne, które weszły do powszechnej świadomości i znajdują praktyczne zastosowanie przy stole.

Czerwone wina są na ten moment bardziej doceniane przez świat kulinarny i to w dwojaki sposób. Generalnie częściej pija się czerwone wino do posiłku, częściej też jest ono stosowane jako składnik dań.

Z czego to wynika? Wydaje się, że spore znaczenie ma bardziej charakterny aromat, mocniejszy smak i oczywiście barwa. Czerwonym winem można skutecznie podnieść wizualne walory sosów czy marynat, które zyskają głębszy kolor, czasami już po dodaniu relatywnie niewielkiej ilości trunku.

Także profil diety ma znaczenie dla większej popularności win czerwonych. W krajach, w których wyraźnie większe jest spożycie mięsa czerwonego, a więc przede wszystkim wołowiny, pija się zdecydowanie więcej wina barwy czerwonej.

Podobnie sprawy mają się z dietą, w której dużą rolę odgrywają sosy do makaronów na bazie pomidorów – tak jest chociażby we Włoszech. Tam również spożywa się głównie czerwone wino, choć oczywiście wino białe łączone jest z drobiem oraz rybami zgodnie z przyjętymi zasadami.