Barolo – włoska duma

Do jednych z najpopularniejszych i najbardziej znanych win włoskich z pewnością można zaliczyć Barolo. Jest to stosunkowo młode wino, bowiem pochodzi z XIX wieku. Wówczas to wielu właścicielom winnic zależało na tym, żeby produkować więcej win wytrawnych. Dotychczas produkowano przeważnie wina słodkie. W dodatku używano dość staromodnych technologii, które nie umożliwiały odfermentowanie wystarczającej ilości cukru. Barolo powstało dzięki pewnemu francuskiemu enologowi, który miał zajmować się winami pewnej księżnej. Enolog do produkcji Barolo po raz pierwszy użył szczepu Nebbiolo, co szybko spotkało się z uznaniem. Warto wspomnieć, że Nebbiolo uprawiane się przeważnie w jednym regionie Włoch – w Piemoncie. Szczep ten jest trudny w uprawie, dlatego wino Barolo jest bardzo cenione na całym świecie.

Barolo to wino o średniej zawartości alkoholu. Przeważnie wynosi ona 13%, jednak w niektórych winach dochodzi nawet do 15%. Wino zanim trafi do konsumentów, musi leżakować co najmniej 3 lata. Ważne jest, żeby przynajmniej 2 lata leżakowało w dębowych lub kasztanowych beczkach. Warto wspomnieć, że beczka może znacząco wpłynąć na właściwości tego wina. Z tego powodu należy je rozważnie dobierać. Ze względu na swój unikalny smak, Barolo zalicza się do stosunkowo wysokich win. Przeważnie butelka dobrego rocznikowo wina kosztuje nawet kilkaset złotych. Barolo ma jednak wielu koneserów, których tak duża cena z pewnością nie odstrasza do zakupu kolejnej butelki tego włoskiego specjału.