Bałkańskie przysmaki parowane z winami

Kolejny obszar, w którym wino odgrywa bardzo ważną rolę zarówno kulturową, jak i kulinarną to Bałkany. Kraje bałkańskie są znane z tego, iż zamieszkują je narody pełne temperamentu i energii. Trudno się zatem dziwić, że właśnie wino jest tam tak istotne. Picie go jest normalne podczas biesiad pełnych smakołyków, a także w czasie towarzyskich spotkań, których celem jest omówienie bieżących wydarzeń i cieszenie się swoim towarzystwem.

Gotując mieszkańcy Bałkanów też nie unikają dodawania wina do potraw – trafia ono do zup, sosów oraz innych specjałów niosących rozkosz podniebieniu. Jednym z bardzo charakterystycznych elementów w kuchni bałkańskiej jest antipasti, czyli lekkie, ale bogate w smak przekąski. Zresztą antipasti jest normą w całym basenie Morza Śródziemnego. Zajadają się nim także Włosi oraz Grecy, przysmaki te docierają także do innych państw.

Generalnie możemy traktować antipasti jako swoistą przystawkę, która ma zaostrzyć apetyt przed podaniem głównego dania. Zwykle są to faszerowane papryczki z nadzieniem na bazie słonych serów białych, które trafiają do zalewy z oliwy oraz aromatycznych ziół. Bardzo cenioną przekąską do wina, popularną w Grecji, ale nie tylko tam, są liście winogron nadziewane dzikim ryżem z dodatkiem soku z cytryny. Małe zawiniątka, mocno przypominające kształtem polskie gołąbki, są przechowywane w zalewie z oliwy i serwowane razem z winami.

Polecamy spróbować, bo smakuje to doskonale. Ten oraz wiele innych przysmaków o rożnym stopniu pikantności można nabyć bez problemu w naszym kraju – nawet w dyskontach.