Badenia czyli wino po niemiecku

W Badenii jest naprawdę dużo winnic. To obszar, który liczy blisko szesnaście tysięcy hektarów upraw winogron. Na północ graniczy on z Frankonią i ciągnie się na południe wzdłuż Renu, od Baden-Baden aż po Bazyleę.

Jest to region najcieplejszy i najbardziej słoneczny w całych Niemczech. Pewnie dlatego też znajdują się tu słynne uzdrowiska. Jednakże góry, które otaczają Badenię sprawiają, że nie tylko ludzie się tu dobrze czują, ale i winogrona.

Badenia, dzięki swojemu klimatowi, jest więc nie tylko jednym z najlepszych regionów winiarskich w Europie, ale i na całym świecie. Do lokalnego wina idealnie pasują tutejsze przysmaki. Turyści lubią tutaj przyjeżdżać także dla niezwykle gościnnych Badeńczyków.

Oprócz winorośli uprawia się tutaj także szparagi. Powstał tutaj, zainicjowany przez wielbicieli tej jarzyny, Badeński Szlak Szparagowy. Malutki region tuż obok Badenii to Hessische Bergstraße.

Wina uprawiane są tam na tak niewielką skalę, że raczej nie jesteśmy wstanie kupić ich nigdzie indziej, tylko musimy skosztować na miejscu. Połowę upraw stanowi oczywiście najpopularniejszy w Niemczech riesling, ana kolejnych miejscach plasują się: müller-thurgau, grauburgunder, weißburgunder, silvaner. Wiosna zaczyna się tutaj około dwóch tygodni wcześniej niż winnych rejonach Niemiec.

Słoneczna, niezwykle ciepła pogoda sprzyja istnieniu długich okresów wegetacyjnych i jest bardzo korzystna dla upraw winorośli. Kiedy dojrzewają są więc smaczne i soczyste.