Australijskie wina

Produkcja wina w Australii nie należy do najwyższych na świecie, a kraj dostarcza na światowy rynek zaledwie 2% całkowitej produkcji wina. Jednak mimo to australijski przemysł winiarski uchodzi za jeden z najlepszych na świecie. Warto jest jednak zaznaczyć, że przemysł winiarski w Australii wciąż się rozwija i aktualnie kraj ten eksportuje co roku około 200 milionów litrów tego trunku. Australijczycy słyną z tego, że do produkcji wina wykorzystują najnowsze technologie oraz sprzęty wysokiej jakości. O australijskich winiarzach mówi się dzisiaj, że są najbardziej nowocześni na świecie. Historia przemysłu winiarskiego w Australii sięga roku 1788. Wówczas w kraju zasadzone pierwsze krzewy winorośli, było to w okolicach miasta Sydeny. Już kilka lat później rozpoczęła się tam produkcja win – najpierw na skalę kraju, później coraz więcej trunków trafiało na eksport.

Do lat 70. XX wieku Australia słynęła na świecie jako eksporter win likierowych. Jednak trendy co do spożywania wina zaczęły się zmieniać, konsumenci coraz chętniej sięgali po wina wytrawne, dlatego też zaczęła się zmieniać strategia produkcji australijskich win. Najpopularniejsze szczepy hodowane w Australii to Shiraz oraz Chardonnay. Coraz częściej sięga się także po Merlot, Pinot Noir, Semillion czy Riesling. Wina australijskie słyną ze swojego smaku bogatego w owocowe aromaty. Ich produkcja, w przeciwieństwie np. do win europejskich, nie jest prawie w ogóle zależna od panujących warunków pogodowych, co daje Australii przewagę jeżeli chodzi o eksport win na zagraniczne rynki zbytu.