Amarone – esencja włoskich win

Jeszcze do niedawna Amarone kojarzyło się z niszowym winem. W szczególności było ono popularne wśród koneserów win. Przeciętni obywatele zazwyczaj nie wiedzieli, co to za rodzaj wina. Tymczasem wino to zasługuje na szczególną uwagę. Powodem jest sposób jego produkcji. Wino to pochodzi z Werony, a wytwarzane jest w nieco odmienny sposób od pozostałych win.

Do produkcji Amarone wybierany jest ściśle określony szczep. Jest to lokalny szczep Corvin, który stanowi znaczącą większość. Dopuszczalny jest również niewielki dodatek Rodinella. W standardowej produkcji wina początkowym etapem jest tłoczenie. W przypadki Amarone owoce układane są do przewiewnych skrzynek. Ma to na celu wysuszenie owoców. Tłoczenie odbywa się z kolei w drugiej połowie grudnia. W tym czasie winogrona zaczynają przypominać rodzynki. Niektórzy właściciele winnic nawet ten proces rozpoczynają później. Niejednokrotnie odbywa się to w miesiącach wiosennych.

W produkcji Amarone niezwykle istotna jest jakość. Plantatorzy zwracają również uwagę na czas kontaktu winogron ze skórkami. I w tym przypadku czas ten jest dłuższy w odróżnieniu od pozostałych win. Czas leżakowania wynosi 2 lata. Dopiero wówczas wina mogą trafić do sklepów. Amarone zalicza się do wytrawnych win. Cechuje się dość niską zawartością cukru. Obecnie Amarone cieszy się dużą popularnością. Niektóre kraje, takie jak np. Australia próbowały odtworzyć smak tego wina. Jak dotąd bezskutecznie. Oryginalne wina produkowane są wyłącznie we Włoszech.